Quantcast
Channel: Gunnar Stavrum » iPad
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Råttent Apple

$
0
0

Apple og Steve Jobs ruller stadig ut nye spillere, og har nå passert 10 milliarder nedlastinger på AppStore. Foto: Scanpix.

Apple driver med regelrett lureri som tapper foreldres kredittkort for tusenvis av kroner.

La meg begynne med en bekjennelse i det som for mange er en religionskrig: Jeg er Apple-entusiast, og har vært det siden jeg fikk min første Mac på 80-tallet.

Selskapet kan umulig ha tenkt igjennom hva de risikerer med å akseptere lureriet.

Derfor irriterer det så grenseløst at Apple lar hensynet til kortsiktig fortjeneste gå foran, og stiller seg bak det jeg mener er umoralsk forretningsdrift.

Det handler om AppStore, eller Apples butikk for småprogrammer til selskapets mobiltelefoner og musikkspillere.

Med lisens til å tappe foreldrenes kredittkort.

Dette var årets julegave i mange norske hjem, og nå opplever foreldre over hele landet at småbarna «kjøper» spill for hundrevis av kroner uten at de forstår hva som foregår.

Og man skal være  teknisk oppegående for å stenge butikken: Her er fremgangsmåten.

Paradoksalt nok er det Apples brukervennlighet som nå blir en omdømmebumerang. Når du kjøper for eksempel en iPod, så må den kobles til en pc for å aktiveres. Du registrerer deg i Apple-butikken og blir bedt om å oppgi kredittkortnummeret.

Deretter er du klar til å kjøpe musikk, film og spill. Du må riktignok oppgi passordet ditt hver gang, men det er svært enkelt å kjøpe en ny plate eller den ferskeste utgaven av Economist.

Før var det enkelt. I AppStore ble programmene delt mellom de som er gratis og de som koster penger. Det er lett å forstå, og enkelt å kommunisere til barna: Du får lov til laste ned gratis spill, men må spørre om lov før du kjøper noe.

Det nye er at mange gratisspill er rene trojanske hester. Når et godtroende barn først har lastet ned eksempelvis Smurfs Village, så opplever de i neste omgang mange fristelser til å utvide gratisspillet med ting som koster penger.

En slik epost kan bety at poden har kjøpt spill for 29 kroner til sin iPod fra ditt kredittkort.

I mange tilfelle er kjøpet kamuflert med en litt kryptisk engelsk melding som små barn ikke oppfatter. Noen krever ikke engang passord for å trekke penger rett fra kredittkortet.  I Smurfs Village kan barna gjøre handler opp til 550 kroner i slengen!

Normalt er Apple nesten sykelig opptatt av sitt omdømme. Hvis noe materiale er omdiskutert, kan man oppleve å bli sensurert. Danske Ekstrabladet slipper ikke inn i butikken med sine toppløse Side9-piker, for å ta et eksempel.

Dette gjør at iPod og Apples spillbutikk er en ganske bra barnevakt fordi spillene stort sett er barnevennlige, og da er det så ubegripelig at Apple vil risikerer sitt gode navn og rykte på å få andeler fra landeveisrøverne på internett.

For den enkelte familie kan møtet med Apples butikk i verste fall koste dem tusenvis av kroner, men på verdensbasis er det snakk om gigantiske beløp. I disse dager passerer Apple 10 milliarder nedlastede programmer fra butikken.

Selskapet kan umulig ha tenkt igjennom hva de risikerer med å akseptere lureriet.

Ett råttent eple kan ødelegge hele kurven!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Latest Images

Trending Articles





Latest Images